Oricum, e sigur ca in unele cazuri posete dama pot conferi o idee superioara despre persoana care il poarta. De altfel, cum spunea James Laver, spiritul ni-l imbracam, nu corpur. Vesmantul provine si dintr-o vointa de diferentiere, evidentiind ierarhia claselor sociale. Armele lor erau pe masura vesmintelor: noua mii dintre "nemuritori" (ostasii) aveau extremitatea inferioara a lancilor confectionata din argint, iar ceilalti o mie (ofiterii) din aur. Daca in general costumele largi si drapate apartin tarilor calde, inca din Antichitate, populatiile din regiunile montane au combinat camasile cusute cu salurile drapate, obtinand astfel o tinuta mai confortabila pentru zonele reci.

 Amploarea de-a dreptul paralizanta a fustelor a fost completata printr-un alt accesoriu: corsetul. Corpul cu balene n-a supravietuit Revolutiei franceze. Sub rochiile colante din timpul Primului Imperiu se purtau bustiere care sustineau pieptul. Umerii nu mai erau trasi in spate, iar catre 1815 rochiile femeilor si-au schimbat croiala si au incetat sa mai aiba spatele stramt.  De fapt este vorba despre o persoana talentata, susceptibila de a defini formele, culorile si tipurile de textile ce vor corespunde gustului clientelei de peste un an. Timpul de fabricatie face adeseori necesar un spatiu temporal de un an intre conceperea modelului si punerea lui in fabricatie. Pentru a face propuneri valabile, un stilist bun trebuie sa fie la curent cu aspiratiile medii ale publicului, caci o moda care nu prinde la public reprezinta o catastrofa.

PictureGenti dama
Termenii stilist sau designer de moda devin improprii, fiind mult prea saraci pentru a-i descrie realizarile. Artistul creator se adreseaza, prin arta costumului, actorului disimulat in fiecare femeie, invitand la revelatia lucida a eternului feminin. Dupa ce a debutat pe scena bucuresteana, Doina Levinta a ajuns pe scenele straine.  in schimb la chinezoaice obiectul pudorii erau picioarele; ele acceptau sa si le arate foarte rar, chiar si propriului sot. in functie de popoare si de epoci, o parte a corpului primeste o valoare de simbol; aratarea (neascunderea) acesteia semnifica o deschidere de sine. Partea respectiva reprezinta fiinta cea mai intima.


Genti ieftine Seful statului apare in fotografiile oficiale in haine negre. Aceeasi este tinuta presedintelui Adunarii Nationale si, din comoditate, a majoritatii dirijorilor. Pana spre 1930, membrii cabinetelor ministeriale au pozat pentru fotografiile oficiale imbracati in jacheta.Desi notiunea de uniforma s-a devalorizat, exista totusi tinute oficiale pentru prefecti, diplomati, notari, ele fiind insa foarte rar purtate.  Ceea ce nu le venea acestora prea greu, caci, dupa constatarile cercetatorilor, in secolul al XVI-lea femeile erau mult mai mici de statura si mult mai subtiri in talie. De-a lungul secolului XX sunt consemnate doar doua cazuri de femei cu talia de treizeci si trei de centimetri: actrita franceza J. Polaire, care a murit in anul 1939, si o englezoaica din Peterborough, moarta in anul 1982. 

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    November 2013

    Categories

    All